Čistá řeka Sázava 2021 – tradiční jarní úklid koronavirus nezastaví!

15.02.2021

Akce se uskuteční od 9. do 11. dubna

Chcete pomoct řece Sázavě od odpadků? Nelíbí se vám nepořádek na jejích březích? Přidejte se k nám! Tradiční jarní úklidová akce Čistá řeka Sázava se uskuteční od 9. do 11. dubna 2021. Registrace dobrovolníků byla spuštěna na www.cistarekasazava.cz.

 

„Podoba úklidové akce bude samozřejmě záviset na aktuální epidemiologické situaci. Doporučujeme proto zájemcům, aby sledovali webové a facebookové stránky projektu, kde budeme informace průběžně aktualizovat,“ řekla ředitelka pořádající společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.

 

Loňský úklid poznamenal nástup koronavirové pandemie, přesto se akce uskutečnila, i když v pozměněné podobě – původně třídenní hromadná akce se proměnila na individuální a „protáhla“ se na půl roku. Dobrovolníci k řece vyráželi od dubna do konce října sami nebo po malých skupinkách a ze břehů sbírali vše, co tam nepatří. Víc než kdy jindy se tak naplnilo motto projektu, že „Tři dny v roce nestačí!“ Ruku k dílu loni nakonec přiložilo 448 lidí, kteří naplnili odpadky 291 velkých pytlů. Vyčíslit, kolik tun to bylo, je prakticky nemožné, protože pytle s nasbíraným odpadem nikdo nevážil. Jen pro zajímavost: během uplynulých 15 let se z břehů řeky sesbíralo bezmála 400 tun odpadků a pomáhalo při tom 15,5 tisíce dobrovolníků! V posledních letech je ale obecně odpadků méně, staré skládky se odkrývají jen minimálně a nové už naštěstí nevznikají.

 

V šestnáctileté historii projektu to bylo loni poprvé, kdy se akce v plánovaném termínu neuskutečnila – v minulosti ji nezastavil déšť, sníh, mráz ani ledové kry.

 

V prvních letech se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti s čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Čistá řeka Sázava byla jedním z prvních projektů svého druhu v České republice, který inspiroval další podobné aktivity. Uklízí se například Berounka, Jizera, Morava, Svratka, Ohře, Vltava, Bečva, Úpa, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitava, Dyje… Uklízejí se už také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech. A je jedno, pod hlavičkou jaké kampaně se tak děje. Důležité je, že se do podobných akcí zapojuje čím dál víc lidí. 

 

jt

 

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe