Čistá řeka Sázava 2020 hlásí hotovo! Děkujeme!

10.11.2020

Tradiční podobu akce změnila koronavirová pandemie

Tradiční úklid řeky Sázavy se letos „protáhl“ na půl roku. Doba koronavirová sice změnila jeho podobu, ale nesebrala dobrovolníkům chuť pomáhat. A tak se k řece (a nejen k ní) vydávali sbírat odpadky až do konce října.

 

Úklid 90kilometrového úseku řeky Sázavy mezi Kácovem a Pikovicemi už 15 let organizuje společnost Posázaví o.p.s. Původně víkendová hromadná akce, plánovaná na 3.–5. dubna, letos kvůli koronavirové pandemii doznala změn. Dobrovolníci k řece vyráželi individuálně nebo po malých skupinkách a z jejích břehů sbírali vše, co tam nepatří. Ruku k dílu přiložilo 448 lidí, kteří naplnili odpadky 291 velkých pytlů.

 

„Vyčíslit, kolik odpadků se letos sesbíralo, je jinak prakticky nemožné. Pytle s nasbíraným odpadem nikdo nevážil, nechávali jsme je většinou u kontejnerů nebo jsme je sami odváželi osobními auty. Kromě tohoto drobného odpadu jsme ale opět narazili na větší kusy, jejichž celková hmotnost se dá počítat až na desítky tun – pneumatiky, křeslo, pračka… Objevili jsme třeba velký zrezivělý ponton zarostlý v trávě a křoví, který byl plný prázdných lahví, plechovek a dalších odpadků. Město Týnec nad Sázavou, na jehož katastru se našel, ho nechalo rozřezat a odvézt,“ popsala ředitelka Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.  

 

Ani při letošním úklidu nebyla nouze o tradiční odpadky, například plastové lahve či zbytky železných a dřevěných konstrukcí. Jako důsledek koronavirové krize se ale ve větší míře objevily použité plastové rukavice, pytlíky a roušky. Změnilo se také složení dobrovolníků – převažovali mezi nimi místní.

 

Šestnáctý ročník Čisté řeky Sázavy se uskuteční od 9. do 11. dubna 2021.

 

V prvních letech se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti s čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Čistá řeka Sázava byla jedním z prvních projektů svého druhu v České republice, který inspiroval další podobné aktivity. Uklízí se například Berounka, Jizera, Morava, Svratka, Ohře, Vltava, Bečva, Úpa, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitava, Dyje… Uklízejí se už také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech. A je jedno, pod hlavičkou jaké kampaně se tak děje. Důležité je, že se do podobných akcí zapojuje čím dál víc lidí. 

 

Za čistou Špulku

Do projektu Čistá řeka Sázava se tradičně zapojily i děti ZŠ Postupice, které každoročně vyrážejí zvelebit naučnou stezku vedoucí k rozhledně Špulka. V dubnu to ale letos kvůli vládním nařízením přijatým v souvislosti s koronavirovou pandemií nestihly.

 

„S žáky 9. třídy jednou ročně uklízíme naše stanoviště na naučné stezce, staráme se také o malý rybník s altánem. Vyměňujeme a opravujeme tam i hrací prvky, mimo jiné dřevěné ryby a pruty, na které je děti chytají. Letos na jaře jsme kvůli koronaviru údržbu nemohli zajistit, tak jsme vyrazili v září. Uklízeli jsme, sbírali odpadky, vysekávali trávu… Pomáhala nám i paní ředitelka a jedna maminka. Vzhledem k tomu, že se snažíme stezku uklízet průběžně, nepořádek nebyl až tak velký. Nasbírali jsme asi 2 pytle klasických odpadků, jako jsou papíry a plechovky, ale také několik použitých dětských plen. A to jsou všude kolem odpadkové koše,“ posteskla si Jana Jíšová ze ZŠ Postupice.

 

Sázavští nezmaři

Měřeno počtem dobrovolníků i množstvím sesbíraného odpadu by asi nejčistším mělo být okolí města Sázavy. Postavy sbírající odpadky kolem řeky a silnic jsou tu totiž vidět průběžně po celý rok. A většinou mezi nimi nechybí Ivanka Danešová. Tu k řece vyrazí s partou podobně naladěných maminek, tu se členy spolku Sázavská komunita 55+. Výsledek je obvykle týž – plné pytle odpadků.

 

Naposledy se parta Sázavské komunity 55+ činila v půlce října u sázavského nádraží. V úklidovou akci proměnila jednu ze svých tradičních vycházek A výsledek? Na 125 metrech podél trati nasbírala tři pytle odpadků! A jak takový úklid vypadal? Ivanka Danešová to krásně popsala na facebooku: „Sraz je na náměstí jako vždy v 15.00 hod. Jen s tím rozdílem, že každá z nás dostala pytel a rukavice. Stačila i jedna. Anička si vzala na pomoc pejska a v tašce jí voněla dobrota. Dnešní úterý tedy bylo ve znamení úklidu, sběru odpadků podél tratě z nádraží. Každý rok se podél trati najde velké množství odpadu… Dnes se naše partička na vycházce nominovala do role záchranářů. Aspoň částečně zachránit, co se dá. Ano, přírodu, hlavně aby okolí nádraží a trati nebylo zavaleno plastem atd. Prostě chodíte kolem a jednou vám dojde, že s tím musíte něco udělat. Od té doby nesnesu odpad tam, kde nemá být…

 

Dobře maskován je odpad za garážemi podél trati. To je síla. Dnes jsem tedy požádala všechny ženy na vycházce o pomoc a úžasné – stačila hodinka sbírání, pak procházka, pozvání na kávu a čaj od Heleny. To bylo báječné. A překvapení od Aničky, která s sebou nesla domácí posvícenské koláčky. Blíží se Havelské posvícení. No a to nebylo vše. Vytáhla ještě pečenou masovou roládu. To byla hostina. Za dobře odvedenou práci jsme měly voňavou a chutnou odměnu!

 

Opravdu nám to není jedno a určitě se budeme snažit nepořádek z těch míst vybrat. Čisté město znamená i zdravé město! Naše komunita nezůstává pozadu a chce mít čistou Sázavu. Díky všem! Jste úžasné a vaší dnešní pomocí si moc vážím. Hurá příště do přírody. Chůze je radost a radost je život!“

 

jt

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe