Co by měli vědět zájemci o jarní úklid řeky Sázavy

30.11.2018

Čtrnáctý ročník přinese řadu novinek!

Čtrnáctý ročník jarního úklidu řeky Sázavy a jejích břehů přinese několik novinek. Uklízet se bude opět z lodí i břehů, řeka bude opět rozdělena na pět úseků – ale ne na každém z nich se bude čistit celý víkend – někde budou dobrovolníci pomáhat přírodě od odpadků dva, jinde tři dny, prostě podle potřeby. Podrobné informace kde a jak to bude příští rok při úklidu vypadat, najdou zájemci na www.cistarekasazava.cz nebo na facebookových stránkách projektu, který má také novou e-mailovou adresu rekasazava@posazavi.com.

 

„Pro změny jsme se rozhodli na základě třináctiletých zkušeností. Doporučujeme proto dobrovolníkům sledovat webové a facebookový stránky projektu, kde budeme zveřejňovat aktuální informace. Od ledna 2019 tam najdou i přihlašovací formulář,“ řekla ředitelka Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Připravují se i další novinky. Dobrovolníci například dostanou vodu v menších lahvích a odpad budou sbírat do pevnějších pytlů, aby se snížilo množství plastového odpadu, který během akce sami vyprodukují. Uvažuje se také o používání vratných kelímků – inspirací je vltavský projekt „Jedu vodu“, založený na nahrazení jednorázových kalíšků vratnými omyvatelnými kelímky (www.jedu-vodu.cz). Bisport chce tento projekt rozšířit i na řeku Sázavu.

 

Organizátoři projektu Čistá řeka Sázava vyzvou školy na Kácovsku, Sázavsku a Týnecku, aby si vzaly za své úklid dané obce nebo města, včetně břehů řeky Sázavy a jejích přítoků. Přispěje to nejen ke zlepšení vztahu jejich žáků k místu, kde žijí, ale usnadní to i práci dalším dobrovolníkům, kteří se tak budou moci soustředit na sbírání odpadků v jiných lokalitách. „Úklid se vždy přizpůsobí danému místu a je možné, že v některých úsecích dobrovolníci nepojedou na lodích, ale půjdou jen po břehu, kde bude jejich pomoc víc potřebná,“ upozornila Bohunka Zemanová. Stejně jako v předchozích letech se do projektu zapojí také Zdravá města Sázava a Týnec nad Sázavou.

 

Poděkováním dobrovolníkům, kteří se do akce příští rok zapojí, bude setkání, které se uskuteční 18. května v Kácově.

 

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe