Pracovní listy Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou prozradí dětem zákonitosti přírody

15.05.2018

Poprvé byly představeny na festivalu v Týnci nad Sázavou

Kam odteče voda, když si vyčistíme zuby? Jak dlouho trvá, než z přírody zmizí odhozená plastová lahev nebo obal od sušenek? Kde se v řece bere voda? Co se stane s odpadky, které vyhodíme do popelnice? Odpovědi na podobné otázky nabídnou pracovní listy Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou, které v rámci projektu vydává společnost Posázaví o.p.s. K dostání budou zdarma od začátku června. Jejich výrobu podpořila 7 048 korunami dražba výrobků, které vznikly v rámci workshopu Čistá řeka Sázava. Během něj šest týmů dobrovolníků, kteří se zúčastnili letošního tradičního jarního úklidu řeky, vytvořilo z nasbíraných odpadků předměty hodné mistrů uměleckého řemesla.

 

„Pracovní listy jsou určeny pro předškolní děti a nejmenší čtenáře. Jejich prostřednictvím jim představíme řeku Sázavu, památky, přírodní zajímavosti, koloběh vody v přírodě i odpadků.  Průvodce jim bude dělat vydra Bára, ledňáček Václav, mlok Jára a volavka Jarka. Barevnými a zajímavými obrázky chceme podpořit zvídavost dětí, aby se samy začaly ptát a zajímat, jak to v přírodě chodí,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.

 

Potěšilo ji, že vznik listů podpořila internetová dražba výrobků vzniklých z materiálu nasbíraného během úklidu řeky. Dražba byla ukončena 12. května v rámci festivalu Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou, který se uskutečnil v Týnci nad Sázavou. Byl nejen poděkováním dobrovolníkům, kteří se úklidu zúčastnili, ale také oslavou řeky. Zúčastnilo se ho přes 500 návštěvníků, zejména dětí, které na asfaltové ploše před městským úřadem mohly zanechat svůj „podpis“ v podobě obrázků řeky Sázavy. Předlohou jim byly právě chystané pracovní listy. Škoda jen, že nápadité dětské kresby neustály souboj s odpolední průtrží mračen. Kromě malování si děti mohly vyzkoušet řadu her a soutěží – třeba „výlov“ rybníka, střelbu na loď či překážkovou dráhu z pneumatik, mohly se svézt lanovou dráhou přes řeku nebo se na její druhý břeh dostat po mostě z raftů.

 

Zpestřením programu byl křest „Kuchařky Čisté řeky Sázavy“, kterou jako poděkování všem pekařkám připravil tým, který se při jarním úklidu řeky stará o dobrovolníky na 3. úseku mezi Sázavou a Zlenicemi. Chtěl tak ocenit péči všech maminek, babiček, kamarádek a tet, které jim zpestřují jídelníček bábovkami, koláči, buchtami, řezy, chlebíčky, čalamádami, pomazánkami… A recepty na všechny tyto dobroty zveřejnil v originální kuchařce, která je k nahlédnutí v kanceláři Posázaví o.p.s. v Benešově.

 

V rámci festivalu byly v Týnci nad Sázavou zasazeny dva Stromy svobody – u Hotelu Týnec a před městským úřadem. Postarali se o to starosta města Týnce nad Sázavou Martin Kadrnožka, patronka projektu Čistá řeka Sázava a kampaně Stromy svobody Aneta Langerová, ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová, manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková, majitel Hotelu Týnec a zakladatel společnosti Posázaví o.p.s. Miroslav Němec a majitel společnosti Bisport a zakladatel společnosti Posázaví o.p.s. Jaromír Biolek i za účasti dobrovolníků. Připomněli tak nejen 100 let vzniku republiky, ale zároveň 700 let první písemné zmínky o Týnci a 25 let zdejší outdoorové firmy Bisport. Výsadba dvou lip byla součástí kampaně Stromy svobody 1918–2018, kterou pořádá Nadace Partnerství.

 

Na festivalu si ale přišli na své i dospělí. Mohli si dát pivo nebo limonádu kácovského Pivovaru Hubertus, medovinu Radka Dvořáka, kávu nebo čokoládu od Starbucks Coffee Company. Adriana Bursová nabízela bylinové likéry, limonádu a pesto, Zdeněk Korbel učil zájemce pracovat s kůží nebo hrál na kytaru. Ve stánku Jindry Šmídové se prodávaly bylinové mastičky, mlelo se obilí a pekly placky. Bisport připomínal svých 25 let prostřednictvím her, soutěží a propagačních materiálů. Tým 3. úseku projektu Čistá řeka Sázava představil nejen novou kuchařku, ale také všechny „hmatatelné“ vzpomínky, které u příležitosti jednotlivých ročníků úklidu připravil – básnickou sbírku, komiks, bordelbář, obraz, grotesku… Lodní škola SP Praha s.r.o. prezentovala kapitánské kurzy a děti si mohly u jejího stánku „zastřílet“ na loď. Aktivity na řece Sázavě přiblížil zástupce Povodí Vltavy, státního podniku. Týnec nad Sázavou se společně s městem Sázavou představil jako Zdravé město, ve svém stánku nabízel propagační materiály, otevřel v něm takzvané dařiště a prostor k prezentaci dal i zástupcům Zlínského kraje. Po celý den byl v obležení stánek ZŠ a MŠ Kácov, kde si děti mohly něco vyrobit nebo si zasoutěžily.  Soutěže pro děti nabízela i Nadace Partnerství, v jejíž režii se sázely Stromy svobody. Každý mohl zasazeným stromům popřát do jejich dlouhého života a napsat své přání na papírový lipový lístek. Zájemci si také mohli prohlédnout outdoorové centrum Bisport a Café Příběh, navštívit lanový park, v kempu si prohlédnout týpí, projít most z raftů nebo se svézt na loďce po řece.

 

Projekt Čistá řeka Sázava je dobrovolnický a je čistě nekomerční aktivitou financovanou z dotací od obcí, z příspěvku sponzorů a dalších dárců. V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu se společností Posázaví o.p.s. akci organizují MAS Lípa pro venkov z.s. a Královská stezka o.p.s. Letos se do úklidu řeky a jejího širokého okolí zapojilo na 3 500 dobrovolníků, kteří dohromady sesbírali přes 30 tun odpadu.

 

Patronkou projektu Čistá řeka Sázava je zpěvačka Aneta Langerová. Generálními partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik, ČEPS, a.s., Lesy ČR, s.p., Bisport s.r.o. a od letošního roku také VIG RE zajišťovna, a.s. Mediálním partnerem je Rádio HEY.

 

Čtrnáctý ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskuteční od 12. do 14. dubna 2019.

 

jt

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe