Festival „Drž rytmus“ nabídne zábavu, tvoření i prostor pro setkání

09.05.2018

Přijďte s námi 12. května oslavit v Týnci řeku Sázavu

Zábavu, hudbu, tvoření, soutěže i prostor pro setkání všech, kteří se zajímají a starají o své okolí, nabídne festival „Drž rytmus“, který se uskuteční 12. května od 10 do 17 hodin v Týnci nad Sázavou. Jako poděkování všem, kteří podpořili letošní tradiční jarní úklid, známý jako Čistá řeka Sázava, ho pořádá společnost Posázaví o.p.s. Festival bude zároveň oslavou řeky Sázavy i všech, kterým není příroda lhostejná.

 

„Čistou řeku Sázavu jsme letos pořádali už po třinácté. Festival proto bude zároveň příležitostí pro všechny, aby ukázali, kam se díky projektu za tu dobu posunuli, co všechno je naučil. Budou se na něm prezentovat školky a školy, firmy i jednotlivci,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, hry, soutěže, tvořivé dílny, stánky s bylinnými produkty, pečení placek, medovinu, lanový park, rýžování zlata, muziku…

 

Festivalu se zúčastní i patronka projektu Čistá řeka Sázava Aneta Langerová. Spolu s týneckým starostou Martinem Kadrnožkou a ředitelkou společnosti Posázaví o.p.s. Bohunkou Zemanovou zasadí dva Stromy svobody. „Každý strom je svědkem své doby a všeho, co se v jeho okolí po mnoho let děje. Když se stromy spojí, je to paměť, ať už jedné rodinné zahrady, vsi, města, národa, ba dokonce celého světa. Věřím, že nově vysazený strom bude okolo sebe vídat lidi, kteří budou žít ve svobodné a tolerantní společnosti. Přála bych každému z nás, abychom se mohli svobodně rozvíjet v čemkoliv, co nás činí šťastnými, a stromy aby nás po celý život provázely jako naši nejvěrnější přátelé,“ uvedla Aneta Langerová. Stromy svobody symbolizují vznik Československé republiky, v letech 1918 a 1919 jich byly vysazeny tisíce. Sázely se i v pozdějších letech vždy, když si lidé chtěli připomenout a oslavit význam svobody a demokracie. Výsadba stromů je součástí kampaně Stromy svobody 1918–2018, kterou pořádá Nadace Partnerství.

 

Festival „Drž rytmus“ připomene také 700. výročí první písemné zmínky o Týnci nad Sázavou a 25 let firmy Bisport. Návštěvníci se budou moci seznámit i s historií projektu Čistá řeka Sázava, a to prostřednictvím triček, letáků, fotografií, reportáží a dalších materiálů, které byly v uplynulých 13 letech vydány.

 

Projekt Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou financovanou z dotací od obcí, z příspěvku sponzorů a dalších dárců. V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu se společností Posázaví o.p.s. akci organizují MAS Lípa pro venkov z.s. a Královská stezka o.p.s. Letos se do úklidu řeky a jejího širokého okolí zapojilo na 3 500 dobrovolníků, kteří dohromady sesbírali přes 30 tun odpadu.

 

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe