Odpadků na březích řeky Sázavy je rok od roku méně

09.04.2018

Mezi Kácovem a Pikovicemi dobrovolníci sesbírali 16 tun

Citelný pokles odpadků letos zaznamenali dobrovolníci v rámci 13. ročníku projektu Čistá řeka Sázava, který se uskutečnil od 6. do 8. dubna. Na 90kilometrovém úseku mezi Kácovem a Pikovicemi, kde tradiční jarní úklid organizuje pod heslem „Drž rytmus s řekou Sázavou“ společnost Posázaví o.p.s., téměř 800 dobrovolníků sesbíralo během tří dnů podle předběžných součtů 16 tun odpadků, to bylo o tři tuny méně než loni.

 

„Je jedno, kolik tun se sesbírá. Důležité je, že lidé mají zájem společně něco udělat. Potkají se, pomohou s úklidem a zkušenosti pak přenesou do svého života. O nástupce se bát nemusíme. Každoročně totiž přibývá dobrovolníků z řad dětí – od batolat až po teenagery,“ řekla Bohunka Zemanová, ředitelka pořádající společnosti Posázaví o.p.s. Mnoho dobrovolníků, kteří se zúčastnili prvních ročníků projektu ještě jako děti, se stále vrací, i když jsou už dospělí. A slibují, že jednou s sebou přivedou i své potomky, dodala Bohunka Zemanová.

 

"Řeku Sázavu uklízíme už 13 let a ukazuje se, že naše práce není zbytečná, že má smysl. Pomalu, ale jistě se naplňuje naše vize, že jednou možná nebudeme mít co uklízet. Ale zatím je naše pomoc potřebná a jsem ráda za všechny, kteří s námi ‚drží rytmus‘. Příroda se nám za to letos při úklidu odměnila krásným počasím,“ uvedla manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková ze společnosti Posázaví o.p.s.

 

Čistější přírodu a rostoucí zájem lidí o své okolí vnímá i starostka Kácova Soňa Křenová, která se do jarního úklidu řeky sama aktivně zapojuje už několik let. „Dneska je tady maximální počet účastníků a odpadků je opravdu minimálně. Nasbírali jsme jich málo, a to jsme hledali i v místech, kde o ně nikdy nebyla nouze,“ shrnula výsledky letošního úklidu.

 

Mezi dobrovolníky ani letos nechyběla zpěvačka Aneta Langerová. Už deset let je patronkou projektu Čistá řeka Sázava. A jakých těch deset let podle ní bylo? „Krásných, protože jsem tady potkala spoustu zajímavých a hlavně srdečných lidí, jelikož tuto práci nedělá nikdo, kdo by neměl srdce na správném místě,“ řekla. Těší ji, že se daří měnit myšlení lidí ve prospěch přírody. "Samozřejmě se vše nedaří hned, je to dlouhodobý proces, ale člověk by měl jít příkladem. Nejdůležitější ze všeho je šíření myšlenky, že odpadky do přírody zkrátka nepatří, a lidé si to začínají uvědomovat,“ dodala Aneta Langerová. Ujistila, že osobně bude i nadále „držet rytmus s řekou Sázavou“. 

 

Poděkováním dobrovolníkům i oslavou řeky Sázavy a všech, kterým není příroda lhostejná, pak bude celodenní „Festival Drž rytmus“, který se uskuteční v rámci projektu Čistá řeka Sázava 12. května v Týnci nad Sázavou. Festival nahradí tradiční Večer pro dobrovolníky. Nabídne zábavu, hudbu, tvoření, soutěže i prostor pro setkání všech, kteří se zajímají a starají o své okolí.

 

Projekt Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou financovanou z dotací od obcí, z příspěvku sponzorů a dalších dárců. V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu se společností Posázaví o.p.s. akci organizují MAS Lípa pro venkov z.s. a Královská stezka o.p.s.

 

Generálními partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik, ČEPS, a.s., Lesy ČR, s.p., Bisport s.r.o. a od letošního roku také VIG RE zajišťovna, a.s. Mediálním partnerem je Rádio HEY.

 

Čtrnáctý ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskuteční od 12. do 14. dubna 2019.

 

jt

 

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe