Dobrovolníci budou od 6. do 8. dubna uklízet břehy řeky Sázavy

04.04.2018

Tradiční jarní úklid se uskuteční už po třinácté

 V pátek 6. dubna bude pod heslem „Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou“ zahájen třídenní úklid břehů jedné z nejnavštěvovanějších českých řek. Sbírat vše, co do přírody nepatří, budou dobrovolníci už po třinácté. A jejich zájem je velký.

 

„Hlásí se nám stovky lidí, kteří chtějí pomoci. Poprvé v historii projektu se tak stalo, že jsme museli na jednom úseku vyhlásit ‚stop stav‘ – konkrétně mezi Kácovem a Malovidy. Mohlo by se totiž stát, že by tam bylo víc dobrovolníků než odpadků,“ řekla s nadsázkou manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková. Další dobrovolníky ale neodmítá, protože v režii společnosti Posázaví o.p.s. se opět bude uklízet bezmála 90 kilometrů břehů řeky. A ruce k dílu mohou zájemci přiložit v dalších úsecích, a to mezi Malovidy do Pikovicemi, zejména v pátek 6. dubna.

 

Poděkováním dobrovolníkům i oslavou řeky Sázavy a všech, kterým není příroda lhostejná, pak bude celodenní „Festival Drž rytmus“, který se uskuteční v rámci projektu Čistá řeka Sázava 12. května v Týnci nad Sázavou. Festival nahradí tradiční Večer pro dobrovolníky. Nabídne zábavu, hudbu, tvoření, soutěže i prostor pro setkání všech, kteří se zajímají a starají o své okolí.

 

Projekt Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou financovanou z dotací od obcí, z příspěvku sponzorů a dalších dárců. V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu se společností Posázaví o.p.s. akci organizují MAS Lípa pro venkov z.s. a Královská stezka o.p.s.

 

S úklidem více než 200 kilometrů řeky Sázavy a jejích přítoků loni pomáhalo na 2 800 dobrovolníků, kteří sesbírali téměř 39 tun odpadků. Projekt ale už dávno není jen honbou za tunami odpadků, těch v posledních letech pomalu ubývá. Přibývá ale těch, kterým místa, kde žijí, nejsou lhostejná. Akce tím získala nový smysl – pomáhá měnit myšlení lidí ve prospěch přírody a nás samotných.

 

Patronkou projektu Čistá řeka Sázava je už deset let zpěvačka Aneta Langerová. Generálními partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik, ČEPS, a.s., Lesy ČR, s.p., Bisport s.r.o. a od letošního roku také VIG RE zajišťovna, a.s. Mediálním partnerem je Rádio HEY.

 

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe