Dobrovolníci opět pomohou uklidit široké okolí řeky Sázavy

06.04.2017

Tradiční jarní úklid vyvrcholí mezi 7. a 9. dubnem

Dobrovolníci letos opět vyrážejí k řece Sázavě, aby ji před nadcházející turistickou sezónou zbavili všeho, co do přírody nepatří. Tradiční jarní úklid, známý jako Čistá řeka Sázava, vyvrcholí 7. až 9. dubna. Počtvrté se bude uklízet prakticky od pramene až po soutok s Vltavou. Projekt už dávno není jen honbou za tunami odpadků. Snaží se především inspirovat a měnit myšlení lidí a motivovat je k ohleduplnému chování k přírodě.

 

„Dávno už se nejedná jen o čištění okolí vodního toku, dobrovolníci si berou na mušku široká veřejná prostranství. Jdou příkladem ostatním a snaží se prostřednictvím úklidu ukázat, že je třeba opět v lidech probudit zájem o místa, kde žijí, učí se, podnikají a vychovávají další generace,“ řekla manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková. Tradiční jarní úklid si už podle ní našel pevné místo v kalendářích mnohých měst a obcí, škol a školek i podnikatelů nejen v Posázaví.

 

Organizace nejdelšího, zhruba 90kilometrového úseku z Kácova do Pikovic, bude opět v režii společnosti Posázaví o.p.s. Dobrovolníci se letos poprvé mohli hlásit prostřednictvím on-line formuláře na stránkách www.cistarekasazava.cz. Nebo se do úklidu mohou zapojit v rámci kampaně Zdravá města, jak to letos udělal Týnec nad Sázavou, Benešov nebo město Sázava.

 

Podeváté se k projektu Čistá řeka Sázava připojí také MAS Lípa pro venkov z.s., pod jejímž vedením budou dobrovolníci od 7. do 9. dubna uklízet okolí řeky v úseku z Chřenovic do Kácova. Letos tady chtějí akci posunout dál, proto připravili projekt „Ukliďme Kutnohorsko 2017“ a vyzvali obce a školy, aby se zapojily do úklidu na svém území. Podrobnosti jsou na www.lipaprovenkov.cz.

 

Mezi Chřenovicemi a Havlíčkovým Brodem organizuje úklid pod názvem Čistá řeka Sázava na Vysočině společnost Královská stezka o.p.s. Uklízet se tu bude od 3. do 8. dubna. V pracovních dnech se úklidu ujmou školy z Havlíčkova Brodu, Světlé nad Sázavou, Ledče nad Sázavou a obce Okrouhlice, běžně to bývá kolem 450 žáků. V sobotu tu chodí čistit dobrovolníci z řad veřejnosti. Zájemci o úklid se mohou hlásit na e-mail: ortovka777@seznam.cz nebo tel.: 774 709 322. Další informace jsou na www.kralovska-stezka.cz.

 

Počtvrté v historii projektu se bude uklízet okolí řeky Sázavy už od pramene, tedy od velkého Dářka po Havlíčkův Brod, respektive mezi obcemi Polnička a Pohled, a to od 6. do 9. dubna. Akci organizuje společnost Havlíčkův kraj o.p.s. Informace podá Jaroslava Hájková, e-mail: hajkova@havlickuvkraj.cz, tel.: 774 420 913.

 

Projekt Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou financovanou z dotací od obcí, z příspěvku sponzorů a dalších dárců. V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. S úklidem více než 200 kilometrů řeky Sázavy a jejích přítoků loni pomáhaly bezmála 3 000 dobrovolníků, kteří sesbírali přes 30 tun odpadků.

 

Patronkou projektu, který se od loňského roku koná pod heslem „Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou“, je zpěvačka Aneta Langerová. Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik, společnosti Bisport s.r.o., ČEPS, a.s. a Lesy ČR, s.p.

 

jt

 

Foto Olga Špátová

 

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe