Čistá řeka Sázava 2016 v Havlíčkově kraji

01.05.2016

Na horním toku řeky Sázavy organizuje čištění MAS Havlíčkův kraj. Od Polničce – z lesů od Velkého Dářka až po Pilskou nádrž.

Čistá řeka Sázava 2016 v Havlíčkově kraji

 

Na horním toku řeky Sázavy organizuje čištění Místní akční skupina Havlíčkův kraj. Začátek úklidu byl v Polničce – z lesů od Velkého Dářka až po Pilskou nádrž. Polničský spolek Krákorka předal pomyslnou štafetu pracovníkům Městského úřadu Žďár nad Sázavou. Ti v čele s panem starostou a místostarostou vyčistili úsek od městského úřadu směrem ke středu města.

 

Trvalý déšť překazil v sobotu 9. dubna čištění žďárským vodním skautům, museli úklid odložit na pozdější dobu. Dobrovolníci v obci Sázava ale nastoupili i přes nepřízeň počasí. Prošli zhruba pětikilometrový úsek a nacházeli místy poklady vhodné pro vrakoviště – od pneumatik, autodveří až po sedačky do auta. V Přibyslavi vyšly v pátek 8. dubna na úsek k Hesovu maminky z klubu Harmonie, v sobotu pod přibyslavským zámkem pokračovali členové místní organizace Českého červeného kříže a přírodovědný kroužek Otakárek. V sobotu 9. dubna se na našem úseku uklízelo ještě v obci Pohled, kde spojili své síly zástupci Sdružení rodičů a přátel dětí, Sbor dobrovolných hasičů, dorostenci Tělovýchovné jednoty Sokol a Mysliveckého sdružení Pohled.

 

Celkem bylo za víkend na úseku dlouhém přibližně 30 km nasbíráno 31 pytlů s plasty a 55 pytlů směsného odpadu, plus nějaký velkoobjemový odpad, který se do pytlů nevešel. Ruku k dílu přiložilo 73 dospělých a 87 dětí.

 

Díky sponzorskému daru ve výši 5 000 Kč jsme mohli nakoupit rukavice, pytle částečně dodal Kraj Vysočina a ze svého rozpočtu jsme pořídili pro dobrovolníky reflexní pásky. Povodí Vltavy zajistilo následný svoz odpadu a jeho uložení na skládku. Příkladná byla i spolupráce s místními samosprávami. Malou svačinkou – Pribináčkovými tyčinkami – akci podpořila společnost TPK, spol. s r.o – závod Pribina – Hesov.

 

Cílem akce je nejen vyčistit řeku a její břehy, ale hlavně inspirovat své okolí, zamyslet se a uvědomit si, co nám řeka a příroda přináší, abychom se uměli chovat nejen k ní, ale především sami k sobě. A to tak, aby v budoucnu nebylo třeba podobných organizovaných akcí.

 

Děkujeme všem dobrovolníkům!

 

Jaroslava Hájková, Havlíčkův kraj, o.p.s.

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe