S úklidem sázavské rokle pomáhali dobrovolníci z hotelu IBIS Praha Old Town

08.05.2016

V rámci projektu Planet 21 jsme se proto spojili se společností Posázaví o.p.s. a zapojili se do projektu Čistá řeka Sázava.

S úklidem sázavské rokle pomáhali dobrovolníci z hotelu IBIS Praha Old Town

 

To, že nevyhazujeme odpadky jen tak mimo vyhrazená místa, se učíme už jako malé děti. Někde ale tato výchova evidentně selhala, a tak naše příroda na mnoha místech vypadá spíše jako skládka. V rámci projektu Planet 21 jsme se proto spojili se společností Posázaví o.p.s. a zapojili se do projektu Čistá řeka Sázava.

 

Po příjezdu na vytipované “místo činu” ve městě Sázava, kde měla naše skupina sbírat odpadky, jsme lehce znejistěli. Kde že je ten odpad, který jsme přijeli vysbírat? Až při bližším ohledání místní zelené rokle jsme zjistili, že tu na nás čekal, a to tak dlouho, že už ho mezitím příroda zčásti zakryla. O to těžší byla naše snaha všechny tyto skryté “poklady” dostat na světlo boží. Nakonec jsme na místě, které původně vypadalo zcela nedotčeně, nasbírali celý velký kontejner odpadu a další minimálně dva bychom ještě naplnili.

 

Po obědě jsme pak vyrazili do nedalekého Centra sklářského umění v sázavské huti František. Zde jsme spolu s naším zasvěceným průvodcem prošli historií místní výroby skla a způsoby jeho zpracování, včetně uměleckých forem.

 

Iva Nešvarová

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe