Kácováci drželi rytmus s Čistou řekou Sázavou a převzali hlavní cenu!

16.05.2016

Večer pro dobrovolníky a partnery projektu v Týnci nad Sázavou

 

 

Poděkováním všem, kteří podpořili ať osobní účastí nebo materiální či finanční pomocí 11. ročník projektu Čistá řeka Sázava, byl tradiční Večer pro dobrovolníky. V Hotelu TÝNEC v Týnci nad Sázavou se na něm 13. května sešlo několik desítek dětí i dospělých, aby si zavzpomínali, jak to při letošním generálním úklidu řeky vypadalo.

 

V úvodu večera byly vyhlášeny výsledky soutěže Čistá řeka Sázava, kterou v rámci stejnojmenného projektu vyhlásila pro děti a studenty do 18 let společnost Posázaví o.p.s. Úkolem soutěžících bylo vytvořit praktický vzdělávací materiál, který by zábavnou, ale přitom účinnou formou přiblížil každému, kdo o to stojí, řeku Sázavu se všemi jejími krásami, přírodními zákonitostmi i problémy. Vítězem soutěže se stal tým Kácováci ze ZŠ a MŠ Kácov, který stejně jako další tři soutěžní týmy do klání přihlásil autorskou stolní hru, jeden tým se prezentoval pracovním sešitem s pohádkami a úkoly pro děti. Vítěznému týmu předaly poukaz na výlet do lanového parku ve výši 6 000 korun Anička Zímová za firmu Bisport, s.r.o. spolu s patronkou projektu Anetou Langerovou.  Drobné ceny obdržely i ostatní soutěžní týmy: Dukelští přírodovědci ze ZŠ Dukelská Benešov, Zebrouši ze ZŠ Divišov, ZŠ Týnec nad Sázavou a děti ze ZŠ Voděrady.

 

Jak už se stalo dobrým zvykem, dostalo na týneckém setkání příležitost prezentovat se i všech pět úseků, na něž je během úklidu řeka mezi Kácovem a Pikovicemi rozdělena. Každá parta se představila po svém – krátkým videem nebo fotografiemi doplněnými patřičným komentářem. Nezklamal třetí úsek (Sázava–Malovidy), který každoročně přichystá nějaké překvapení. Letos jím byl obraz Sázavy malovaný na plátně, který ozdobily barevné otisky rukou jako symbolu, který pomáhá řeku uklízet.

 

Pomyslnou nití, která prezentace jednotlivých úseků spojila, byly písničky sázavské kapely SPB. I ona má blízko k úklidu řeky Sázavy, a to nejen tím, že ve stejnojmenném městě má své zázemí. Členové kapely každoročně přiloží i ruku k dílu, a to jako obětaví a nepostradatelní pomocníci zásobovacího týmu. 

 

Večer pro dobrovolníky každoročně udělá pomyslnou tečku za jarním gruntováním řeky Sázavy a jejích přítoků. Patří se proto dodat i několik konečných čísel: řeku Sázavu a její přítoky letos uklízely bezmála tři tisícovky dobrovolníků, kteří nasbírali přes 30 tun odpadků.

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe