Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou – nasbíraného odpadu letos mírně přibylo

11.04.2016

Dobrovolníky od pomoci neodradil ani déšť

 

Více deště i odpadků, tak by se dal stručně shrnout jedenáctý ročník generálního úklidu řeky Sázavy. Při akci, která se uskutečnila pod heslem „Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou“, dobrovolníci potřetí uklidili řeku v celé její délce, tedy téměř 200 kilometrů, a řadu jejích přítoků. Nejdelší, bezmála devadesátikilometrový úsek z Kácova do Pikovic si opět vzala za své obecně prospěšná společnost Posázaví. Pod její taktovkou tu dobrovolníci od 8. do 10. dubna nasbírali podle předběžných výsledků 18,370 tuny odpadků, to je zhruba o tunu víc než loni. S úklidem zde pomáhalo kolem tisíce lidí. Konečné výsledky akce, tedy kolik odpadků se nasbíralo v celém toku řeky Sázavy a na jejích přítocích i kolik dobrovolníků s tím pomáhalo, budou známy později.

 

„Nedostávalo se nám hezkého počasí a tepla, a to možná odradilo i některé dobrovolníky. V odpadu převažovaly hlavně drobnosti. Potěšitelné je, že jsme nenašli nové černé skládky, vraceli jsme se spíš ke starším, o kterých jsme věděli, ale nikdy nebyl čas je pořádně uklidit. A ještě jednu zkušenost letošní ročník přinesl, a to tu, že nemusíte být vodáci, abyste s námi mohli jet uklízet řeku. Naopak. Hodně lidí se k nám letos přidalo proto, aby se mohli stát vodáky,“ zhodnotila manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková z Posázaví o.p.s..

 

Při tradiční jarní akci vyrážejí dobrovolníci na lodích po vodě nebo pěšky po březích a sbírají vše, co tam nepatří. Ani letos neměli nouzi o plastové lahve, zbytky železa a igelitů, pneumatiky nebo torza židlí či porcelánových umyvadel. A to přesto, že se se řeka a její okolí uklízejí každý rok.

 

Podruhé přijel s partou kamarádů uklízet řeku Sázavu Leoš Poslušný z Mladé Boleslavi. V sobotu dopoledne sbírali odpadky kolem vlakového nádraží v Kácově. „Víc odpadků bylo kolem kolejí, lidi je vyhodí z vlaku a je jim to jedno. U řeky bylo nepořádku míň, možná proto, že letos nešla velká voda. Ale i tak je pořád co sbírat. Pokud mi to zdraví dovolí, tak budu chodit pomáhat třeba dalších 50 let a půjdu rád,“ řekl.

 

Potěšitelné je, že mezi těmi, kteří přiloží ruku k dílu, každoročně přibývá dětí a mládeže. Vydatnými pomocníky jsou už několik let školy – letos pomáhali mimo jiné žáci ze Sázavy, Divišova, Kácova, Stříbrné Skalice, Krhanic, Čerčan, Radvanic, Ondřejova, Mnichovic, Týnce nad Sázavou, Teplýšovic nebo Uhlířských Janovic, ale i Mateřské centrum Motýlek a Rodinné centrum Putti. „Divišov sice na řece Sázavě přímo neleží, ale katastrálně zasahujeme k řece alespoň částí u Soběšína, takže je to pro nás taková první turistická destinace, kam s dětmi vyrážíme třeba na výlet. Přišlo nám proto úplně přirozené, aby se děti z divišovské školy do úklidu zapojily,“ uvedl ředitel ZŠ Divišov Petr Lunga. Osobně se zúčastnil už deseti ročníků projektu Čistá řeka Sázava. Pomoc dobrovolníků vítá i z pozice místostarosty Divišova. Městys každoročně projekt podporuje i finančně. „Osobně vím, že organizačně zajistit takovou velkou akci není jednouché, náš drobný příspěvek rozhodně obecní rozpočet neohrozí a jsme rádi, že pomůžeme zorganizovat takový projekt,“ dodal Petr Lunga.

 

Pomoc a spolupráci si pochvalují i další obce a města. „Akci podporujeme dlouhodobě a čtyři tuny odpadu, které se v naší lokalitě každoročně nasbírají, mluví samy o sobě, takže je to obrovská pomoc a děkujeme za ni,“ řekl starosta města Sázava Petr Šibrava. Pozastavuje se ale nad tím, že přes každoroční úsilí dobrovolníků množství odpadu výrazněji neklesá. Stále se totiž najdou lidé, kteří dokáží k řece vynést záchodovou mísu, pneumatiky nebo ledničky. „Nechápu to, ale bohužel je to tak a musíme s tím bojovat,“ posteskl si Petr Šibrava.

 

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Uklízel se tehdy zhruba osmdesátikilometrový úsek mezi městem Sázava a Pikovicemi. Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o.p.s. a peníze na úklid získává od obcí a měst, sponzorů a dárců. Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik, společnosti Bisport s.r.o., ČEPS, a.s. a Lesy ČR, s.p., mediálním partnerem Rádio BLANÍK. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová.

 

K projektu se postupně přidávali další organizátoři a v současnosti už se řeka Sázava čistí prakticky od pramene po soutok s řekou Vltavou, to je napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu s Posázavím o.p.s. úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s. Kromě řeky Sázavy se letos uklízela také řada jejích přítoků, mimo jiné potoky Benešovský, Jevanský, Dojetřický, Štěpánovský, Úžický (Talmberský) a nově i Křešický a potok Mnichovka.

jt

 

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe