Drž rytmus s Čistou řekou

07.03.2016

od 8. do 10. dubna!

Pod názvem Čistá řeka Sázava proběhne i letos tradiční jarní úklid řeky. Dobrovolníci spolu s patronkou projektu zpěvačkou Anetou Langerovou při něm vyčistí téměř 200 km břehů řeky Sázavy. Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou od 8. do 10. dubna!


„Letos přibydou další místa, která se budou uklízet, a to nejen potoky. Zacílila jsem na školy a vyzvala jsem je, aby v rámci akce uklidily svá okolí nebo jiné problematické prostory. Dobrovolníci nemusí jít jen k řece,“ řekla manažerka projektu Denisa Cibulková ze společnosti Posázaví o.p.s. Postupně si tipuje místa, která by bylo třeba vyčistit. Dobrovolníci by je mohli uklidit v týdnu před samotným úklidem řeky Sázavy, který pak bude vyvrcholením celé úklidové akce.

 

Do projektu Čistá řeka Sázava se může zapojit každý, ať už jako dobrovolník při úklidu, poskytnutím materiální pomoci nebo finančním příspěvkem. „Budeme rádi za každé ruce. Hledáme také fyzicky zdatné pomocníky. Těší mě například, že se nám hlásí víc dobrovolných hasičů,“ dodala Denisa Cibulková.

 

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Uklízel se tehdy zhruba osmdesátikilometrový úsek mezi městem Sázava a Pikovicemi. Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o.p.s. a peníze na úklid získává od obcí a měst, sponzorů a dárců. Číslo sbírkového účtu je 1249-326666339/0800.

 

Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik, společnost Bisport s.r.o. a ČEPS, a.s., mediálním partnerem Rádio Blaník. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová.

 

K projektu se postupně přidávali další organizátoři a v současnosti už se řeka Sázava čistí prakticky od pramene po soutok s řekou Vltavou, to je napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu s Posázavím o.p.s. úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s.

 

V loňském jubilejním desátém ročníku se kromě řeky Sázavy uklízely také potoky Dojetřický, Jevanský, Benešovský, Štěpánovský a řeka Vrchlice. Do úklidu se zapojilo dohromady 3 076 dobrovolníků, kteří sesbírali 36,9 tuny odpadků.

 jt

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe