Večer pro dobrovolníky

20.05.2013

Pomyslnou tečku za letošním osmým ročníkem projektu Čistá řeka Sázava udělal Večer pro dobrovolníky, který se uskutečnil 17. května na zahradě Hotelu Týnec v Týnci nad Sázavou. Byl poděkováním všem, kteří přiložili ruku k dílu při tradičním jarním úklidu řeky Sázavy mezi Kácovem a Pikovicemi. Zúčastnilo se ho rekordních 1327 dobrovolníků, kteří od 12. do 14. dubna sesbírali z hladiny a břehů 18,87 tuny odpadků.

 Večer pro dobrovolníky nabídl více než tři hodiny dobré zábavy. Nechyběla v něm hudba v podání kapely SPB (její členové patří k pravidelným účastníkům jarní očisty řeky Sázavy), ani tradiční prezentace zážitků a dojmů členů týmů z jednotlivých úseků. Během úklidu je totiž řeka mezi Kácovem a Pikovicemi rozdělena na pět úseků, každý z nich má svůj zásobovací tým i partu dobrovolníků. Většina z nich už patří ke skalním účastníkům projektu.

Vedoucí prvního úseku Soňa Křenová připomněla, že přestože odpadků kolem řeky viditelně ubývá, pořád je co sbírat. Potvrdily to také fotografie z druhého úseku – zrezivělá pramice, stará kamna, pračka i nekonečná sbírka skla. Vedoucí tohoto úseku Mirek Kratochvíl ale zavzpomínal i na příjemnější věci – třeba pekáče buchet od maminek a babiček, které každoročně zpříjemňují jídelníček dobrovolníků. „Koláčů se švestkovými povidly ale bylo málo,“ posteskl si Mirek.

Třetí úsek jako obvykle pojal prezentaci netradičně. Po sbírce básní a komiksu letos připravil unikátní módní přehlídku. Na improvizované molo vyšlo několik dobrovolníků v modelech inspirovaných sběrem odpadků. Umně ukázali, že i materiál nalezený v řece Sázavě lze proměnit v kreace, za které by se nemusel stydět žádný z módních domů. Nepostrádaly rafinovanou ženskost, vílí něžnost ani praktičnost. Zaslouženou pozornost upoutal například model „Viktorovy neopleny“ – revoluce ve vodáckém oblečení vytvořená z bublinkové fólie. Všechny modely, včetně jejich využití a ceny, byly zveřejněny v prvním vydání fiktivního časopisu Móda ČŘS.
 
Vedoucí čtvrtého úseku Radim Hájek si postěžoval, že měl letos dobrovolníků málo. Přesto ale sesbírali tři nákladní auta odpadků. „Našli jsme i kompletní vybavení domácnosti včetně televize, sedací soupravy a oblečení,“ poznamenal. Vedoucí pátého úseku Martin Moravec si pochvaloval nového pomocníka – velkou pramici, která suplovala nákladní auto v těžko přístupném terénu mezi Žampachem a Pikovicemi. Vzpomněl také na večerní návštěvu krhanického Lunabaru, kterou někteří prací zmožení dobrovolníci doslova prospali.

Projekt Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou, založenou na příspěvcích desítek sponzorů od drobných dárců po firmy. Generálním partnerem projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik a Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 pod taktovkou svazku obcí Malé Posázaví a za finanční podpory Evropské unie. Řeka se tehdy uklízela ze Sázavy do Pikovic. Od roku 2007 úklid organizuje společnost Posázaví o.p.s.  K akci se postupně začali přidávat další organizátoři a v současné době se řeka Sázava uklízí napříč dvěma kraji – Středočeským a Vysočinou, dohromady téměř 190 kilometrů.

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe