V Londýně přibývá dobrovolníků, kteří čistí městské řeky a kanály

20.04.2011

S úklidem vodních ploch v hlavním městě Velké Británie loni pomáhalo přes 8500 lidí

Dobrovolníků, kteří pomáhají čistit řeky, přibývá nejen v Posázaví. Například s úklidem Temže, dalších řek a vodních kanálů v hlavním městě Velké Británie loni pomáhalo 8578 lidí, což bylo o 73 procent více než v roce 2009. Informoval o tom Solomon Small z charitativní organizace Thames21, která úklid organizuje, a který se zúčastnil letošního čištění řeky Sázavy.

Dobrovolníci loni v Londýně vyčistili 103 řek a 70 kanálů. Sbírali z nich nejen odpadky, ale z hladin odstraňovali také přemnožené vodní rostliny. „Řeky čistíme nejen kvůli turistům, aby se jim u nás líbilo. Pomáháme tím zlepšovat prostředí i pro místní obyvatele. Chceme zachovat přírodu ve městě,“ řekl Solomon Small.
 
Ve Velké Británii podle něj neexistuje zákon, který by donutil majitele pozemků, přes něž řeky protékají, aby vodní hladiny udržovali čisté. Aktivisté se o přijetí legislativní normy, která by to upravovala, snaží už od roku 1999. „Je sice zakázáno odhazovat odpadky na zem a do vody, ale policistů, kteří by dodržování tohoto zákazu kontrolovali, je málo,“ poznamenal Solomon Small.

Thames21 se o úklid londýnských řek stará celoročně. Dobrovolníci většinou sbírají odpadky dvě až tři hodiny denně, několikrát ročně se mohou zúčastnit i vícedenních úklidových akcí. Organizátoři je svolávají prostřednictvím plakátů. Půjčí jim pracovní oděv, rukavice, obuv a nářadí. Proškolí je o bezpečnosti práce a seznámí je s možnými zdravotními riziky. Podle Solomona Smalla jsou totiž londýnské řeky velmi znečištěné.

V Londýně pomáhají uklízet vodní plochy studenti, neziskové organizace, ale i drogově závislí v rámci své terapie. Úklid Temže se stal také jednou z variant firemních teambuldingů. Dobrovolníci sbírají odpadky ze břehů nebo se mělkými řekami a kanály brodí. Složení odpadků je stejné jako všude jinde – plastové lahve, igelitové tašky, pneumatiky, ale také nákupní vozíky. Každoročně se sesbírá přes 1000 tun odpadu.

Komunita, která si dala za cíl udržovat čistotu řek a kanálů v Londýně, byla založena v roce 1994. O čtyři roky později se přejmenovala na Thames21, která v roce 2004 získala status charitativní organizace. Peníze na svou činnost získává většinou od firem.

Více se o organizaci Thames21 dozvíte na www.thames21.org.uk nebo z přiloženého letáku (je stažen z oficiálních webových stránek londýnské organizace).

jt


 

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe