Také Kalňáci pomáhali čistit řeku Sázavu

18.04.2008

Do 3. ročníku projektu Čistá řeka Sázava 2008 se hned v jeho prvním dnu zapojilo i občanské sdružení Kalňáci. Čtyřiadvacet malých i velkých příznivců čisté přírody zbavovalo sázavské břehy civilizačních „výdobytků“ v úseku mezi dvěma mlýny -  Mařanovským a  Posadovským.

Po obou březích postupovali souběžně ve dvou týmech a plnili pytle plastovými i skleněnými lahvemi, zrezlými plechovkami, poztrácenými botkami či igelity různých stadií rozpadu. Z křovin vykutáleli bojler a několik pneumatik, na poslední cestu doprovodili dětskou vaničku, klozetovou mísu, torzo telefonní budky i lodní vraky.

Kromě těchto nepovedených přírodnin dopravili tři odvážlivci na pramici postupně k odvozu čtyřicet (!) velkých pytlů odpadu. Jaký podíl na obrovském nepořádku mají povodně a do jaké míry se takto „vyznamenali“ neukáznění rybáři a vodáci, se Kalňákům nepodařilo zjistit. Všechen sebraný odpad shromáždili na předem domluvené místo pod Střechovem a o jeho likvidaci se postaral tým dobrovolníků z o.p.s. Posázaví, které celou akci organizovalo.


Olga Bílková
Kalňáci, o.s.
Kalná 2 - Soutice, 257 63 

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe