Sázava si oddechla, je lehčí o 18 tun odpadků

19.04.2007

Od  7. do 15. dubna  2007 se za pomoci dobrovolníků podařilo vyčistit od odpadků oba břehy řeky Sázavy od města Sázavy po Pikovice.

V sobotu 7. dubna se na tábořišti pod Sázavským klášterem sešla skupina dobrovolníků a v zapůjčených lodích s „vyfasovanými“ hráběmi, pytli na odpadky a gumovými rukavicemi se pustili na devítidenní pomalou pouť podél břehů. Denně se této podivné výpravě podařilo posunout o cca 5-6 kilometrů po proudu řeky. Někteří z dobrovolníků strávili na úklidu řeky všech devět dní, někteří jen jeden den. Záleželo na tom, jako dlouho se mohl každý z nich uvolnit z režimu svého běžného pracovního či studentského života.

Servis  a zajištění potřebných financí na svá bedra převzala  obecně prospěšná společnost Posázaví, a že se jí dařilo postarat se v daných podmínkách dobře o stravování, pitný režim a další nutné potřeby dobrovolníků, svědčila chvála ze strany zúčastněných na organizaci akce.

Složení dobrovolníků bylo velmi různé. Studenti gymnázia, Střední zdravotnické školy a Střední integrované školy technické v Benešově, žáci základních škol z Postupic a Jílového u Prahy, členové mateřských center, vodáckých oddílů,  chovatelských organizací, ale i jednotlivci, kteří se přihlásili na výzvy uvedené v mediích.

 

Značnou měrou pomohli jak podnikatelé, tak obce a neziskové organizace z řad partnerů Místní akční skupiny  Posázaví. „ Dalo by se říci, že Čistá řeka Sázava je typickým leaderovským projektem, který aktivizuje spolupráci mezi členy místní akční skupiny“, dodal ředitel společnosti Posázaví Václav Pošmurný.

Manažerka projektu Barbora Čmelíková shrnula: „S výsledkem i průběhem projektu jsem spokojená. Důležité je, že se nikomu nic nestalo, to vždy vnímám z hlediska mé odpovědnosti organizátora jako velkou tíhu. Na přidanou nám přálo počasí, a také nás velmi překvapilo, spíše však nemile, množství sebraného odpadu. Je to smutné, že hmotnost  je přímo úměrná k počtu sbírajících. Doufejme, že projekt přinese nejen konkrétní výsledek v podobě čistých břehů, ale že také ovlivní chování lidí.“

 

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe