Řeka Sázava se bude uklízet i letos

17.01.2013

Tradiční jarní úklid řeky Sázavy, který organizuje společnost Posázaví o.p.s., se blíží. Čistit hladinu a břehy řeky budou dobrovolníci od 12. do 14. dubna 2013. Připojit se může každý – ať už přiložením ruky k dílu nebo finanční či materiální pomocí.

Pod taktovkou společnosti Posázaví o.p.s. se bude opět uklízet Sázava mezi Kácovem a Pikovicemi. Stejně jako v předchozích letech bude tento devadesátikilometrový úsek rozdělen na pět částí. Každá z nich bude mít svou partu dobrovolníků i zásobovací tým, který se bude starat o jejich pohodlí. Zajistí pro ně vše potřebné, od lodí, odpadkových pytlů, nářadí a ochranných pomůcek až po ubytování a stravování. 


Úklid řeky, která patří k vyhledávaným turistickým cílům, se uskuteční v rámci osmého ročníku projektu Čistá řeka Sázava. Loni se do něj mezi Kácovem a Pikovicemi zapojilo přes 1 000 dobrovolníků. Sesbírali 29,2 tuny odpadků, v roce 2011 jich odvezla od řeky auta na skládky 31,5 tuny. V historii projektu loni poprvé nepořádku ubylo.

V prvních ročních se řeka uklízela mezi městem Sázava a Pikovicemi, později se k akci přidali další organizátoři. V současnosti se uklízí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou, a to od Havlíčkova Brodu až k soutoku s Vltavou.

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe