Je to jistý, Benešovský potok bude čistý! Aneb „Benešáci spojme se“

13.04.2014

V rámci projektu „Čistá řeka Sázava“ se v letošním roce poprvé rozšířil úklid i na další toky v povodí Sázavy. Na čištění Benešovského potoka v sobotu 12. 4. 2014 se celkem sešlo u mostku přes Benešovský potok směrem na Vlašim 32 dobrovolníků. Dobrovolníci, a tím samozřejmě nadšenci, či někdo by řekl, dobrodruzi, se pak vydali uklízet koryto a okolí Benešovského potoka a také silnice z Benešova do Bedrče.

A nutno říci že nám dal "smraďák" a silnice v jeho okolí směrem do Bedrče hodně zabrat. Naše očekávání bylo v negativním smyslu v mnoha směrech překonáno. Vybaveni pytli na odpadky se jedni brodili a prodírali korytem potoka, druzí vyhrabávali kolem silnice nepatřičný nepořádek, který tam odhodili lidé z projíždějících vozidel.

Celkem naplněno 85 pytlů a mnoho dalších věcí, které pak plně zaplnily kontejner o váze skoro 5 tun odpadového materiálu. Došlo k mnoha kuriózním nálezům. Lajnovačka z tenisového kurtu se válela v příkopu u silnice, mnoho jízdních kol ukončilo svou poslední jízdu v korytě potoka, pneumatiky různých rozměrů ani nepočítaje. Bylo uklizeno jedno "sídliště" bezdomovců, včetně dámského prádla opotřebované a nevalné kvality. Části aut, nábytku, koberců a podlahových krytin a lyžařského vybavení. K mání byly i dětské pleny s obsahem. Vše, co sloužilo lidem, se tak ocitlo u silnice či rovnou v Benešovském potoce.

Cestou směrem na Bedrč stále přibývalo odpadu a pomalu po pěti hodinách cesty ubývalo dobrovolníkům energie a i trochu nadšení. Asi určitě ne z hezkého dne a dobré party lidí, co se tam sešla, ale nadšení ubývalo, když jsme si uvědomovali, co všechno lidé kolem sebe vyhazují a kam to vyhazují. Prostě fuj! A tak nebylo v našich silách za jeden den vybrat úplně všechen odpad, protože se tam nastřádal za několik desetiletí, ale aspoň to trochu prokouklo a těch pět tun na 3 a půlkilometrovém úseku není zanedbatelná část, jak jsme přírodě a našemu okolí pomohli.

A až se tato trasa v budoucnu třeba půjde potřetí či popáté, tak to tam bude vypadat úplně jinak než letos před naší první akcí.

Na konec jsme se sešli znaveni, špinaví a smradlaví u táboráku v Bedrči. Buřty, klobásy a benešovské pivo nám bylo všem odměnou a hlavně ten dobrý pocit, když jsme se podívali na napěchovaný pětitunový kontejner, že dnešní den nebyl úplně zbytečný.

Děkujeme všem, kteří se účastnili, a všem co pomáhali. Děkujeme Posázaví a Bohunce Zemanové, děkujeme Technickým službám za auto, kontejner a řidiče, bedrčským hasičům za zapůjčení jejich klubovny, pivovaru Ferdinand za soudek, přátelům za buřty a klobásy, panu Mikolášovi za jeho skvělé produkty jako odměny do soutěže o nejlepší úlovek.

Soutěž o nejlepší úlovek vyhrála nakonec prostým losováním dětská plena s obsahem, i když lajnovačka na kurt je taky dost dobrý nález. Jo a kdyby jste to nevěděli, vodník z Benešovského potoka se jmenuje Pepa....

Akci pro členy i občany města připravil spolupořadatel MO ČSSD Benešov. Fotografie z akce najdete na facebooku - ČSSD Benešov. 

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe