Jaroslav Dušek: Ukliďme si každý před svým prahem

07.04.2015

Herec Jaroslav Dušek miluje řeku Sázavu natolik, že se neváhá do jejích vln ponořit ani v zimě. Často jezdí na svou chatu do osady Budín, odkud to má ke „Zlaté“ řece, co by kamenem dohodil. Nepřestal ji mít rád, ani když její voda už dávno není tak křišťálová, jak si ji pamatuje z dětství. Co by proto vzkázal dobrovolníkům, kteří každoročně v polovině dubna vyrážejí pod hlavičkou projektu Čistá řeka Sázava vyčistit její břehy? „Poděkování z celého srdce“, říká Jaroslav Dušek, který se zároveň zařadil mezi pravidelné donátory tohoto tradičního jarního úklidu řeky Sázavy.

„K Sázavě mám vztah velmi hluboký a těsný, protože už od útlého dětství, od svého roku nebo od dvou let jsem byl vožen k řece Sázavě vždycky na léto pod stan do osady Budín v městečku Sázava. Dnes tam máme chatu, tehdy tam dole u řeky byly stany. Pořád tam jezdím, pořád je to místo, které miluju. Jakmile jsem na chatě, tak každý den plavu v řece, v lednu, prosinci, v jakémkoli počasí si jdu zaplavat, protože řeku Sázavu miluji,“ popsal Jaroslav Dušek svůj vztah k řece označované za jeden z nejromantičtějších českých vodních toků.

Zvláštní podle něj je, že projekt podobný Čisté řece Sázavě měl kdysi ve své hlavě. „Před léty jsem si říkal, že kdybych chtěl dělat něco kloudného, šel bych a od pramene postupně čistil řeku Sázavu. Jako dítě jsem si ji pamatoval čistou, v zimě bývala křišťálově průhledná – s kluky jsme vždycky viděli až na dno, obdivovali jsme, jak je ta voda čisťounká. Říkal jsem si před lety, že by to bylo hezké, kdyby se to vrátilo, a najednou jsem zjistil, že existuje projekt úklidu řeky Sázavy, a to mě nadchlo,“ vzpomněl Jaroslav Dušek.

Přidat se k partě dobrovolníků, která bude letos od 10. do 12. dubna uklízet břehy řeky Sázavy, mu pracovní povinnosti nedovolí. „Budu v té době hrát v Karlových Varech, ale ruku k dílu u Sázavy určitě někdy přiložím. Bývám u ní velmi často, a když můžu, vždycky něco počistím, ať je to les nebo řeka,“ dodal.

Jaroslav Dušek věří, že se na řeku v městě Sázavě jednou vrátí i bagr, který z ní kdysi těžil říční písek. „Býval nad jezem, čistil řeku od usazeného bahna. Představuji si, že by mohl být na elektrický pohon, nedělal by zplodiny ani hluk, jen by tam tak na tom pontonu popojížděl, jako to bývalo za mého dětství. Těžil by písek, a tím by dno neustále pročišťoval,“ popsal svůj sen.

Přes každoroční úklid řeky Sázavy nepořádku na jejích březích výrazně neubývá. Podle Jaroslava Duška to není jen tím, že by lidé byli lhostejní k přírodě. „Myslím si, že lidé jsou lhostejní hlavně sami k sobě. Kdyby trochu přemýšleli, tak by pochopili, že naše planeta je vlastně naše tělo, proto ji nemůžeme znečišťovat. Každý by měl proto začít u sebe, ve své hlavě,“ poznamenal Jaroslav Dušek. Podle něj by stačilo řídit se citátem Matky Terezy: „Kdyby si každý zametl před vlastním prahem, bylo by na celém světě uklizeno“.

Tradiční jarní úklid známý jako Čistá řeka Sázava se uskuteční už podesáté. První ročník projektu proběhl v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o.p.s. a peníze na úklid získává od obcí a měst, sponzorů a dárců. Podruhé se bude řeka uklízet od pramene až do Pikovic, to je více než 200 kilometrů řeky. Loni tady dobrovolníci sesbírali přes 35 tun odpadků.
 
Patronkou projektu Čistá řeka Sázava je zpěvačka Aneta Langerová, která se pravidelně zapojuje i do samotného úklidu. 

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe