Dobrovolníci vyrazili na řeku Sázavu

07.04.2007

Na 32 dobrovolníků vyrazilo v sobotu na řeku Sázavu.  V rámci projektu Čistá řeka Sázava vyčistili první úsek od města Sázavy do Chocerad – Marjánka. První kontejner odpadu byl odvezen na skládku.

Kuriozity, které dobrovolníci našli v řece nebo na břehu řeky: tříkolka, kočárek, velká plátěná šachovnice, obrovská pneumatika od traktoru (tu našli na břehu zástupci chovatelů holubů a králíku ze Sázavy, kteří se účastnili čištění ze břehu). Od loňského roku čekala na Báru Čmelíkovou i plachta, kterou v loňském roce zahlédla na poslední chvilku, ale proud vody jí nedovolil zastavit a plachtu sundat, letos se jí to povedlo.

 

První den čištění řeky počasí dobrovolníkům přálo, nepršelo a dokonce i na chvilku svítilo sluníčko, což velmi ocenil Václav Pošmurný, ředitel společnosti Posázaví o.p.s., která je organizátorem projektu. Tato společnost na sebe vzala nelehký úkol, vyčistit padesátikilometrový úsek od města Sázavy po Pikovic od odpadků.

 

Ze břehu dnes doprovázeli dobrovolníky na vodě i Saša Škopková s dětmi z Mateřského centra Motýlek z Týnce nad Sázavou, kteří sebrali na louce u Marjánky 7 plných pytlů odpadu. Jana Čechová z Mateřského centra Hvězdička z Benešova napekla pro účastníky projektu buchty, které všichni uvítali k odpolední i večerní kávě či čaji.

Hodnocení prvního dne: manažerka projektu Barbora Čmelíková „je hodně fajn, že přišlo tolik dobrovolníků, dnes to šlo opravdu rychle a moc jim všem děkuji, je zde i hodně známých tváří, kteří se účastnili projektu v loňském roce a opět se na řeku vrátili“.
Ředitel společnosti Václav Pošmurný „nám moc dobrý pocit, když sem dnes viděl, kolik partnerů a také členů místní akční skupiny Posázaví  se do projektu zapojilo, jsem opravdu rád, že se nám projekt podařilo uspořádat v druhém ročníku po loňském úspěchu, i když není vůbec lehké sdružit dostatečné množství finančních prostředků.

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe