Dobrovolníci se pustili do úklidu řeky Sázavy

11.04.2014

Stovky dobrovolníků dnes vyrazily k řece Sázavě, aby vyčistily její koryto a břehy od odpadků. Uklízet budou do neděle pod taktovkou společností Posázaví o.p.s., Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s. Poprvé v devítileté historii projektu Čistá řeka Sázava se tak jeden z nejromantičtějších českých toků bude čistit téměř od pramene, tedy v délce zhruba 200 kilometrů.

V režii společnosti Posázaví o.p.s. se tradičně uklízí téměř devadesátikilometrový úsek řeky z Kácova do Pikovic. Dnes tady k řece vyrazilo na 200 dobrovolníků, kteří do igelitových pytlů sbírají vše, co do přírody nepatří. Sesbíraný odpad pak nákladní auta odvážejí na skládky do Trhového Štěpánova a Přibyšic.

V Kácově dnes byla mezi dobrovolníky i Dita, která přišla řeku uklízet už potřetí. „Dělá mě radost udělat něco prospěšného, nechci jenom sedět doma a říkat, jak je něco špatně. Proto jsem se přidala k této prima partě, kterou už za ty roky znám. Vracím se sem ráda. Tato akce má rozhodně smysl, protože sleduju každým rokem, jak je odpadků míň a míň,“ řekla Dita. Pro úklid řeky Sázavy letos získala i kamarádku Annu, která sem přijela pomáhat poprvé. Proč? „Moc ráda jezdím na vodu, takže úklid řeky Sázavy beru tak, že to vlastně dělám sama pro sebe. Je to užitečná věc a člověk by neměl čekat, až pro něj někdo něco udělá,“ řekla Anna.

Kontejner se dopoledne plnil odpadky i ve městě Sázava. „Máme za sebou teprve dopoledne, ale odpadu je dost. Našli jsme zase velké kusy železa nebo torzo lodě, ale spíš sbíráme igelity,“ shrnula vedoucího úseku Bára Obstová. A pochvalovala si počasí, hlavně sluníčko, které navzdory nepříliš přívětivým předpovědím zahřívalo dobrovolníky na vodě i březích.

Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik a společnost Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník a Benešovský deník.

Patronkou projektu je zpěvačka ANETA LANGEROVÁ, která se pravidelně zapojuje i do samotného úklidu.

Poprvé dobrovolníci uklízeli řeku Sázavu v roce 2006, a to mezi Sázavou a Pikovicemi, kde nasbírali 12 tun odpadků. O rok později se koryto řeky čistilo už z Kácova do Pikovic, kde se sesbíralo 18 tun odpadu. Jeho množství se v dalších letech zvyšovalo až na rekordních 31,5 tuny v roce 2011. Od té doby odpadu ubývá, loni se ho na skládky odvezlo od řeky necelých 20 tun. Každoročně ale přibývá rukou ochotných pomoci – loni se do úklidu zapojilo přes 1 300 dobrovolníků.

Projekt Čistá řeka Sázava inspiroval i další organizátory a úklidová akce se postupně rozšiřuje na další vodní toky v regionu. Letos se bude například uklízet Benešovský potok. Na jeho asi pětikilometrový úsek z Benešova do Bedrče v sobotu vyrazí zhruba 40 dobrovolníků. Hasiči z Trhového Štěpánova už tradičně v rámci úklidu opět vyčistí Štěpánovský potok. 

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe