Dobrovolníci opět uklidí břehy řeky Sázavy

18.03.2015

Dobrovolníci se od 10. do 12. dubna vydají opět k řece Sázavě, aby před nadcházející turistickou sezonou vyčistili její břehy. Tradiční jarní úklid známý jako Čistá řeka Sázava se uskuteční už podesáté. Podruhé se bude řeka uklízet od pramene až do Pikovic. Přidat se může každý – ať už přiložením rukou k dílu nebo finanční či materiální pomocí.

„Dobrovolníci už se nám hlásí, každý týden přibude tak deset lidí. Na každém úseku máme v současnosti kolem 20 lidí,“ řekla manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková, která organizuje pod hlavičkou společnosti Posázaví o.p.s. úklid mezi Kácovem a Pikovicemi. Tato téměř 90 kilometrů dlouhá část bude stejně jako v předchozích letech rozdělena na pět úseků, které se budou uklízet současně. Každý bude mít svou partu dobrovolníků a zásobovací tým, který pro ně zajistí vše potřebné od rukavic, pytlů na odpadky až po stravování a ubytování.

Mezi Kácovem a Pikovicemi se do úklidu každoročně zapojí víc než tisíc dobrovolníků. Jsou mezi nimi děti, školáci, studenti, vodáci, hasiči, rybáři a spousta dalších lidí, kterým není čistota řeky Sázavy lhostejná. Pravidelně se přidávají i regionální školy – letos už se přihlásilo pět z nich. Kromě řeky Sázavy chtějí uklidit i některé její přítoky, například mateřská škola z obce Radvanice a zdejší obyvatelé vyčistí břehy místního potoka vlévajícího se do Sázavy. Základní škola ze Sázavy se chystá kromě stejnojmenné řeky uklidit i Talmberský potok. Dobrovolníci se pustí také do úklidu Benešovského a Jevanského potoka.

Projekt inspiroval i další skupiny obyvatel. „Jednáme o odstranění skládky, která se nachází dál od řeky. Dobrovolníci se nabídli, že ji uklidí pod hlavičkou projektu Čistá řeka Sázava, takže jim na to poskytneme potřebný materiál,“ dodala Denisa Cibulková.

Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik a společnost Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník.

Patronkou projektu je zpěvačka ANETA LANGEROVÁ, která se pravidelně zapojuje i do samotného úklidu.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o.p.s. a peníze na úklid získává od obcí a měst, sponzorů a dárců. Číslo sbírkového účtu je 1249-326666339/0800.

V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu s Posázavím o.p.s. úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s. Loni při úklidu více než 200 kilometrů řeky sesbírali dobrovolníci z jejích břehů přes 35 tun odpadků.

Chcete vědět víc? Kontaktujte Denisu Cibulkovou.

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe