Dobrovolníci letos opět vyčistí řeku Sázavu

20.01.2011

Dobrovolníci letos opět z lodí a břehů vyčistí řeku Sázavu. Úklid úseku ze Střechova do Pikovic, dlouhého téměř 100 kilometrů, tradičně organizuje společnost Posázaví o.p.s. a uskuteční se od 15. do 17. dubna 2011. Další úseky řeky vyčistí místní akční skupina Lípa pro venkov a občanské sdružení Sázava 21, řekla manažerka projektu Denisa Cibulková.

Patronát nad projektem nazvaným Čistá řeka Sázava převzala stejně jako loni zpěvačka Aneta Langerová. "Aneta s námi opět jeden den na řece pojede. Velice se těší a já věřím, že to bude i pro dobrovolníky příjemné setkání," dodala manažerka projektu.

Organizace akce se od loňska nebude příliš lišit. Řeka bude opět rozdělena na pět úseků, každý z nich bude mít svého vedoucího a svůj zásobovací tým.
V loňském roce se řeka Sázava uklízela už popáté. Více než 1000 dobrovolníků tehdy vyčistilo úsek řeky dlouhý přes 150 kilometrů. Sesbírali přes 37 tun odpadků, především plastových lahví, igelitových obalů, ale také starých lednic, sudů, torz rybářských lodí, koleček, jízdních kol či pneumatik.

Projekt je nekomerční aktivitou založenou na dotacích a dobrovolnosti všech. Tedy nejen lidí, kteří odpadky sbírají z lodí a břehů, ale také obcí, měst, sponzorů a partnerů. „Oslovíme obce podél Sázavy, aby poskytly finanční příspěvek, uvítáme i materiální pomoc v podobě úklidových prostředků nebo stravy pro dobrovolníky,“ dodala Cibulková. Pomoci může každý – třeba zasláním drobného příspěvku na sbírkový účet číslo 1249-326666339/0800.

Organizátoři letos chtějí do úklidu více zapojit základní školy. „Děti by měly hlavně pomáhat čistit řeku z břehů, loni jich byl nedostatek,“ uvedla manažerka. Všichni dobrovolníci bez rozdílu věku se mohou hlásit přímo jí, a to na telefon 733 710 012 nebo e-mail cibulkova@posazavi.com

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe