Dobrovolníci dnes opět vyjeli čistit řeku Sázavu

15.04.2011

Dobrovolníci se dnes opět pustili do úklidu hladiny a břehů řeky Sázavy. Pod taktovkou společnosti Posázaví o.p.s. vyčistí do neděle úsek dlouhý téměř 100 kilometrů. Patronkou projektu nazvaného Čistá řeka Sázava je stejně jako loni zpěvačka Aneta Langerová. Spolu se svým fanklubem se zapojí do úklidu řeky v neděli 17. dubna na úseku mezi Soběšínem a Malovidy.

Dnes přišlo uklízet téměř 350 lidí, z toho polovina jela na lodích. „Někteří zájemci sice na poslední chvíli kvůli chladnému počasí svou účast odvolali, přesto se jich nakonec sešlo zhruba stejně jako loni,“ řekla manažerka projektu Denisa Cibulková.

Ke skalním příznivcům čištění Sázavy patří sedmnáctiletý Jiří Blíha z Malých Popovic. Akce se poprvé zúčastnil ještě na základní škole. Dnes sbíral nepořádek z lodi. Strach přitom nemá. „Když si člověk dává pozor, tak to nebezpečné není,“ tvrdí.

Počtvrté usedly do červené kanoe také Jana Nedvídková a Marie Vernerová z Benešova. „Lidi se k řece někdy chovají hrozně. Někdo jí proto pomáhat musí,“ řekla Jana, pro kterou je vodáctví koníčkem. Obě dívky se shodly, že odpadky bývají každý rok stejné - hlavně pet lahve, igelitové sáčky nebo potopené kusy vyřazeného nábytku.

Akce se letos účastní i zahraniční host – zástupce londýnského sdružení Thames21 Solomon Small. Jedná se o charitativní organizaci, která se věnuje čištění řeky a kanálů v hlavním městě Velké Británie. Pomáhá jí při tom kolem 8000 dobrovolníků.

Organizace projektu Čistá řeka Sázava se od loňska příliš neliší. Řeka je rozdělena na pět úseků. Každý z nich má svého vedoucího a svůj zásobovací tým, který se bude stará o dobrovolníky.

Dobrovolníci na třetím úseku se rozhodli, že při úklidu nebudou používat jednorázové plastové nádobí, ale přinesou si vlastní, které po sobě budou umývat. Chtějí tak alespoň symbolicky snížit množství sesbíraného odpadu.
Projekt Čistá řeka Sázava se koná pod taktovkou tří organizátorů, napříč dvěma kraji. Úklid úseku ze Střechova do Pikovic, dlouhého téměř 100 kilometrů, tradičně organizuje společnost Posázaví o.p.s. Úsek mezi Havlíčkovým Brodem a Budčicemi je v režii sdružení Sázava 21 a úsek z Budčic do Střechova nad Sázavou si vzali na starost členové místní organizace rybářského svazu ze Soutic, mladí hasiči z Trhového Štěpánova a občanské sdružení Kaleňáci.
V loňském roce se řeka Sázava uklízela už popáté. Více než 1000 dobrovolníků tehdy sesbíralo přes 37 tun odpadků, především plastových lahví, igelitových obalů, ale také starých lednic, sudů, torz rybářských lodí, koleček, jízdních kol či pneumatik.

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe