Čistá Sázava na Vysočině

19.05.2011

Druhý ročník čištění řeky Sázavy na Vysočině je úspěšně za námi. Počasí si s námi trochu hrálo, ale nakonec vše dobře dopadlo. Čistilo se z Ledče nad Sázavou do Havlíčkova Brodu a pomáhalo při tom více než 520 dobrovolníků. Všichni odvedli velmi dobrou práci!

A jak to letos vypadalo? Místa, která byla loni čištěna, byla viditelně v lepším stavu. Ale i tak bylo odpadu více než dost. Oproti loňskému roku bylo nalezeno více většího odpadu typu pneumatik, lednic, obrazovek, monitorů, koberců, částí karosérií aut apod. I když jsme okolí řeky vyčistili od hrubých starých nečistot, nepředpokládáme, že bychom příštích pár let neměli co dělat. Drobný odpad se bude bohužel pravděpodobně stále objevovat.

Lidé by si měli uvědomit, že právě oni odpad do přírody uložili a pouze oni ho mohou z přírody zase odstranit. Odpad sám od sebe nezmizí. Kdyby ti, kteří vyhazují odpad do přírody, viděli žáčky škol, jak po nich uklízejí a podivují se nad tím, co nacházejí, museli by se zastydět… tedy alespoň v to doufám, že by se zastyděli.

Martina Hupková, Program Sázava 21

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe