Čistá řeka Sázava 2014 bude od 11. do 13. dubna

09.12.2013

Devátý ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskuteční od 11. do 13. dubna 2014. V režii společnosti Posázaví o.p.s. se bude opět uklízet hladina a břehy řeky mezi Kácovem a Pikovicemi.

Každoroční jarní úklid řeky je nekomerční aktivitou, založenou na příspěvcích desítek sponzorů od drobných dárců po firmy. Pomoci může každý – třeba zasláním drobného příspěvku na sbírkový účet číslo 1249-326666339/0800. Zájemci mohou také peníze dát do pokladniček s logem projektu, které jsou v prodejně potravin Pensionu Čtyřlístek v Českém Šternberku, na městském úřadu v Sázavě nebo v podatelně městského úřadu v Týnci nad Sázavou. Podpořit projekt je možno  nejen finančně, ale i materiálně nebo přímo přiložením rukou k dílu.

Generálním partnerem projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik a Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 pod taktovkou svazku obcí Malé Posázaví a za finanční podpory Evropské unie. Řeka se tehdy uklízela ze Sázavy do Pikovic. Od roku 2007 úklid organizuje společnost Posázaví o.p.s. K akci se postupně začali přidávat další organizátoři a v současné době se řeka Sázava uklízí napříč dvěma kraji – Středočeským a Vysočinou, dohromady téměř 190 kilometrů. Zatímco v prvních šesti ročnících nalezených odpadků přibývalo, loni jich dobrovolníci poprvé sesbírali méně. A pokles pokračoval i letos, kdy z hladiny a břehů mezi Kácovem a Pikovicemi bylo sebráno 18,87 tuny odpadků. Do úklidu se zapojilo rekordních 1 327 dobrovolníků.

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe