Čistá řeka Sázava 2009

12.02.2009

Čtvrtý ročník akce se uskuteční od 17. do 19. dubna. Vyčištěn bude úsek od Kácova do Pikovic, tj 80 km řeky. V loňském roce bylo „vytěženo“ ve stejném úseku otřesných 21,3 tuny odpadků. 

Jak projekt probíhá? Jedná se o jarní úklid břehů řeky prováděný dobrovolníky, kteří jedou na lodích a do připravených pytlů sbírají vše, co na břeh řeky nepatří a s čím si příroda neumí poradit sama. Jedná se především o plastové obaly, pet lahve, folie, torza lodí, kol, kočárků, zahradního nábytku a mnohého dalšího.

Ptáte se, jak se podobné věci na březích ocitly? Něco odhodí do řeky neukáznění „milovníci přírody“ něco, turisté, chataři či rybáři, něco jim prostě jen uplave a něco přinese velká voda při záplavách.

Projekt je nekomerční aktivitou založenou na dobré vůli a snaze všech zúčastněných. Pokud si myslíte, že by bylo ve vašich silách pomoci řece Sázavě od civilizačních nánosů, je několik možností. Jednou z možností je věnovat Sázavě svůj volný čas a zapojit se do úklidu přímo z lodí nebo ze souše, druhou z možností je přispět jakkoli velkým či malým finančním příspěvkem na sbírkové konto k projektu: 1249-326666339/0800. Vaše peníze budou použity na zajištění noclehů a stravy pro dobrovolníky, zajištění instruktorů pro bezpečnost pracujících na řece, dopravu věcí, materiálu (pytle, nářadí, hygienické zázemí) a mnoha dalších nezbytných věcí, které povedou k zdárné realizaci projektu.

Bližší informace o projektu podá a přihlášky dobrovolníků vyřizuje Barbora Čmelíková, manažerka projektu tel.  604 577 761 , email: cmelikova@posazavi.com, Posázaví o.p.s., Masarykovo nám.1, 256 01 Benešov.

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe