Břehy řeky Sázavy jsou opět čistší až o několik tun odpadu

15.04.2015

V sobotu vyvrcholila celotýdenní dobrovolnická akce Čistá řeka Sázava na Vysočině. Lidé, kteří se chtěli aktivně zapojit, se sešli i v Havlíčkově Brodě v městské části Perknov u vodní elektrárny. Zde se vytvořily hned dvě skupiny, přičemž jedna se vydala čistit břehy Sázavy směrem na Havlíčkův Brod a druhá do Okrouhlice.

„Každý účastník dostal několik pytlů na odpad, rukavice, tričko s logem akce a drobné občerstvení. Letos se konal již šestý ročník čištění řeky Sázavy,“ uvedla hlavní organizátorka za Místní akční skupinu Královská stezka, Karolína Ortová. Ta dodala, že sběr odpadu se uskutečnil také v Dobré nad Sázavou, ve Smrčné či v Ledči nad Sázavou. „Úklid Sázavy v tomto týdnu také proběhl již tradičně na jejím dolním toku ve Středočeském kraji,“ podotkla Ortová.

Napříč dvěma kraji se vyčistilo více než dvě stě kilometrů řeky Sázavy, tedy téměř od pramene až do Pikovic. „Kromě Královské stezky se do organizace zapojily i další tři neziskové organizace a dobrovolníci každoročně nasbírají několik desítek tun odpadu,“ konstatovala Ortová. Mezi pravidelné účastníky této akce patří i místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek a radní Zbyněk Stejskal společně se svými dětmi.

"Letos se čištění řeky Sázavy účastním již po páté v řadě. Myslím si, že je to velmi prospěšná akce, u které nejen že pomůžete přírodě, a zároveň si i na čerstvém vzduchu pročistíte hlavu,“ řekl Honzárek. Podle něj se každý rok situace zlepšuje, jelikož v okolí břehů Sázavy není tolik odpadků jako dříve. „Osvěta ohledně třídění je dnes zcela na jiné úrovni. Samozřejmě lidé stále vyhazují plastové láhve, obaly a další odpad nejen do řeky, ale i do volné přírody,“ zdůraznil Honzárek. Ten podotkl, že čištění řeky má velký význam a smysl.

Obdobný pohled uvedl i radní Stejskal, který v sobotu vyrazil čistit řeku společně se svým synem Brunem. „Je škoda, že se podobných akcí neúčastní více lidí a především pak rodičů s dětmi. Myslím si, že pro děti je to obrovský zážitek, který je zároveň spojen s výchovou a přístupem, jak se máme chovat k přírodě,“ vysvětlil Stejskal. „Mého syna to velmi baví, a zároveň spolu strávíme příjemné dopoledne a ještě pomůžeme okolní přírodě,“ konstatoval radní Stejskal.

„Je smutné, že lidé do vody vyhodí cokoliv, co zrovna mají po ruce. Zkušenosti z posledních let ukazují, že hodně odpadu se nachází podél cyklostezek nebo železniční tratě,“ popsala Ortová.

"Lidé nejvíce vyhazují do Sázavy například pneumatiky, plastové obaly, ale třeba i lednice, záchodové mísy, televize nebo staré počítačové skříně. Z toho důvodu se každý rok čištění řeky Sázavy účastní i zástupci z Povodí Vltavy, kteří ke sběru odpadu používají loď,“ uzavřela Ortová s tím, že letos se loď vydala směrem na Okrouhlici.

Filip Brož, České dráhy (Havlíčkobrodský deník / Zpravodajství)

     

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe