Aneta: Třeba se jednou budeme po Sázavě jen vozit

12.04.2012

„Čistá řeka Sázava je krásný projekt. Dá se říct, že jsem své dětství částečně u Sázavy prožila, takže je to má srdeční záležitost. Paradoxně jsem nikdy v mládí nejezdila na vodu, a proto je pro mě každým rokem velké dobrodružství sednout si do lodě a nechat se unášet proudem řeky. Projekt mi byl velmi sympatický a hlavně miluju přírodu. Když je to v mých silách, ráda jí odlehčím od návalu nepořádku, který je výsledkem lhostejnosti některých lidí. Svou účastí v tomto projektu chci zároveň na toto téma upozornit, některé věci do přírody zkrátka nepatří, a jsem moc ráda, že si to lidé začínají uvědomovat. Třeba se jednou budeme moct po krásné Sázavě jen vozit a nebudeme muset nic uklízet, jen se kochat čistým prostředím kolem sebe,“ říká Aneta.

Úklidu řeky Sázavy Aneta věnuje část svého volného času, přestože ho moc nemá. A pokud jí zůstane volná chvilka, nejraději ji prožije s přáteli a rodinou. „Občas vyjedu na hory, protože ráda lyžuju, jindy si udělám čas a přesunu se na pár dní k moři, jinak mým koníčkem je má práce, nedělám vlastně skoro nic, co by s ní alespoň trochu nesouviselo,“ dodala.

Nedávno Aneta přijala pozvání k účinkování v muzikálu Plantáž. Jaké jsou první dojmy zpěvačky-herečky? „Musela jsem si zakazovat mluvit nahlas sama za sebe, začala jsem přemýšlet, chovat se a mluvit jako má postava, chvílemi jsem se musela smát, ale teď už je to lepší. Naučila jsem se mluvit na jevišti nahlas, což byl pro mě velký úkol, a jsem ráda, že se to povedlo. Je to zajímavá zkušenost, hodně jsem se toho naučila a určitě to využiju ve své práci,“ říká zpěvačka.

V dubnu Aneta navázala na loňské úspěšné akustické turné Pár míst. Jak moc jsou pro ni podobná setkání s posluchači důležitá?  „Byl to můj sen, mít jednou intimnější koncerty, je k tomu potřeba více odvahy, jelikož se za nic neschováte. Je to o vás, publikum na vás pozná úplně všechno, o to je to celé pravdivější a upřímnější. Přípravy byly náročné, ale krásné. Jsem nadšená z muzikantů, ze smyčcového tria, které jsem přizvala, aby se mnou jeli na Pár míst, hodně se od nich učím. Jsem ráda, že jsem tu odvahu našla, prožívám jedno z nejhezčích období v rámci své práce a užívám si to,“ poznamenala.
 
V současnosti pracuje na nové desce. „Čeká mě ještě hodně práce, ale na to, jestli to posluchače zaujme, nebo ne, zatím nemyslím, snažím se ze sebe zkrátka dostat maximum. Vždy, když tvořím nové písně, potřebuju mít jasnou vizi, která nespočívá v technickém provedení, ale spíš mi ta deska musí znít v hlavě, pak vím, co chci a jdu za tím, podle toho pak oslovuju lidi, kteří mi s tím pomůžou, ať už to jsou autoři, muzikanti, producenti anebo tým lidí, kteří vytvoří vizuální podobu nové desky, jako je obal, videoklip, fotky atd. Teď mě čeká hned několik koncertů na letních festivalech, na podzim připravuju zatím dva koncerty se zlínskou filharmonií, čímž volně navážu na projekt Pár míst. Také se těším na projekty spojené se Světluškou, která letos začne desátý rok své existence. No a jednou z novinek je také chystané DVD a audio záznam z Pár míst, na kterém od začátku roku pracujeme a brzy ho budeme vydávat,“ shrnula Aneta chystané aktivity.
 
A jaký názor má Aneta na pěvecké soutěže, které odstartovaly její kariéru, ale s nimiž se v současnosti doslova „roztrhl pytel“? „Nemyslím si, že by tato nadílka mohla nějakým způsobem snižovat úroveň populární hudby. Můj pohled je dlouhodobý, ten, kdo vydrží a má co nabídnout, přežije, ten, kdo ne, zhasne, a tak to má podle mě být. Jsme malá země a touha po přežití je nesmírně motivující k tomu dělat dobré věci, nic nepodceňovat, stačí jedna malá chyba a je to pryč. Myslím, že tyto soutěže nemůžou ničemu ublížit, vnímám to spíš jako jednu z hybných sil, která může podpořit snahu již zavedených interpretů a vyprovokovat je k ještě lepší práci. A sem tam se najde někdo, kdo z té soutěže opravdu vyjde, ale není to každý, není to lehká cesta, i když se zdá, že ano,“ říká Aneta.

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe