Aneta Langerová podpořila videoklipem projekt

14.05.2015

Snímek bude mít premiéru 22. května v Týnci nad Sázavou

Podporou projektu Čistá řeka Sázava a zároveň oslavou dobrovolnictví je nový videoklip natočený k desátému ročníku jarního úklidu řeky Sázavy. Netradiční snímek režisérky Olgy Špátové bude mít premiéru v rámci Koncertu Anety Langerové a Večera pro dobrovolníky, který se uskuteční 22. května v Týnci nad Sázavou. 

Aneta Langerová strávila v polovině dubna na řece Sázavě celé tři dny. Na rozdíl od předchozích let ji ale v lodi bylo vidět spíš než s odpadkovým pytlem s kytarou v ruce. Přesto řece pomáhala. Natáčela totiž videoklip propagující projekt Čistá řeka Sázava. „Podle scénáře jsme z řeky doslova lovili různé věci, které jsme pak přeměnili na hudební nástroje,“ prozradila Aneta. Zalitovala, že kvůli natáčení se do skutečného úklidu řeky letos nezapojila. Povalující se odpadky ji ale nenechaly klidnou, a když byla příležitost, upozornila na ně dobrovolníky, kteří na lodích brázdili řeku v blízkosti natáčecího štábu.

Scénář příběhu vymyslela a režírovala Olga Špátová. „Aneta a dalších pět ‚herců‘ sjíždí na pramici řeku a loví z ní předměty, jako např. péro z matrace, valchu, kufr, staré rádio… a postupně na ně začínají hrát. Rytmická melodie na motivy Anetiny písně Svatá Kordula provází celý klip,“ poodhalila filmový děj Olga Špátová. Pochválila nejen výkon sázavského ochotníka Zbyňka Mareše, který zahrál napraveného hříšníka, ale také celého týmu lidí, který se na natáčení podílel, od sázavských hasičů po dobrovolníky pomáhající s úklidem řeky.

„Dobrovolnictví je pro mě velice důležité a silné téma. Setkala jsem se s ním při svých cestách v zahraničí, u nás ale není samozřejmostí,“ říká Olga Špátová. Příkladem nezištné pomoci je podle ní právě úklid řeky Sázavy, kterého se v minulosti osobně zúčastnila. Nadchlo ji přátelství i radost, které vládly v partě lidí pomáhající řece od tun odpadků. „Jdou do toho s energií i srdcem. Pracují, smějí se u toho, radují se… vnímám to jako něco nádherného. Pomoc druhému člověku je podle mne největším smyslem života. A je to taky důvod, proč jsme videoklip k desátému výročí projektu natočili. Za těch deset let se toho tolik změnilo a řece se určitě ulevilo,“ poznamenala Olga Špátová.

Aneta Langerová je už několik let patronkou projektu Čistá řeka Sázava. Na jeho podporu zahraje 22. května od 18:30 hodin v Týnci nad Sázavou. Koncert a následný Večer pro dobrovolníky je zároveň poděkováním všem, kteří se tohoto jarního úklidu řeky pravidelně účastní.

Koncert je i pro veřejnost, vstupenku si můžete koupit za 250 korun v síti Ticketportal nebo v informačním centru Hotelu TÝNEC. Jejím zakoupením tak podpoříte projekt Čistá řeka Sázava.

Projekt Čistá řeka Sázava vznikl jako reakce na nepořádek, který na březích řeky zanechaly povodně. V prvních ročních se uklízelo mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou, dohromady 212 kilometrů. Akci organizují společnosti Posázaví o.p.s., Lípa pro venkov z. s. Královská stezka o.p.s. a MAS Havlíčkův kraj o.p.s. Přidávají se ale další organizátoři – dobrovolníci letos uklidili například Benešovský, Dojetřický, Štěpánovský, Úžický nebo Jevanský potok a řeku Vrchlici. S úklidem Sázavy a jejích přítoků tak letos pomáhalo 3 076 dobrovolníků, kteří sesbírali téměř 37 tun odpadků.

Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik a společnost Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník.

 

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe