O projektu

03.01.2022

Čistá řeka Sázava 2024 – pojďme se zajímat o místa, kde žijeme!

Podnítit v lidech zájem o místa, kde žijí, a motivovat je k šetrnému chování vůči životnímu prostředí je jeden z hlavních cílů projektu Čistá řeka Sázava. Celý tým společnosti Posázaví o.p.s., jako organizátora projektu, bychom rádi tradiční jarní úklid břehů jedné z nejnavštěvovanějších českých řek rozšířila do celého regionu i za jeho hranice. Zájemcům nabízíme své zkušenosti i pomocnou ruku.

 

Kolem řeky Sázavy už to funguje. Dobrovolníci, jdou každým rokem příkladem svému okolí a mění tak myšlení lidí kolem řeky.  Bylo by proto fajn, kdybychom se všichni zaměřili na své nejbližší okolí, kde žijeme, pracujeme, podnikáme, sportujeme, vzděláváme se a vychováváme další generace.  Rádi Vás podpoříme, poradíme, jak na úklid, kde sehnat pytle a rukavice, jak ve spolupráci s obcemi zajistit odvoz odpadu, atd. Už dávno tu nejde jen o úklid a „honbu“ za tunami nasbíraných odpadků. Mnohem důležitějším smyslem projektu se začíná stávat osvěta a výchova lidí k šetrnému chování vůči přírodě. A začít můžeme už u těch nejmenších, ale v první řadě každý sám u sebe!

 

Rádi bychom pokračovali v šíření myšlenky a v propagaci projektu Čistá řeka Sázava směrem k širší veřejnosti. Chceme naše aktivity víc zviditelnit a vzbudit v lidech zájem. Pomozte nám myšlenku a filozofii projektu šířit dál – jděte příkladem svému okolí, sdílejte, pište a předávejte „nákazu“ dál!

 

Uklidit břehy řeky Sázavy a její přítoky se letos s dobrovolníky vydáme už poosmnácté. Tradiční jarní úklid se uskuteční od 12. do 14. dubna 2024.

 

Tradiční jarní úklid řeky Sázavy odstartoval z iniciativy Báry Čmelíkové a pod názvem Čistá řeka Sázava v roce 2006. Cílem bylo uklidit břehy řeky a její okolí od nepořádku, který tam zanechaly povodně. Prvního ročníku akce se ujal svazek obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci.

Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o.p.s. a peníze na úklid získává od obcí a měst, sponzorů a dárců. Každoročně v polovině dubna, před zahájením turistické sezóny, pod jejím vedením stovky dobrovolníků sesbírají z okolí řeky vše, co tam nepatří – plastové lahve, kusy igelitů, staré pneumatiky, zbytky konstrukcí všeho druhu, torza nábytku i lodí…

V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí od pramene, napříč dvěma kraji – Středočeským a Vysočinou, dohromady přes 200 kilometrů. Spolu s Posázavím o.p.s. úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s. Přidávají se další organizátoři – dobrovolníci se starají například o řeku Vrchlici,  Benešovský, Dojetřický, Štěpánovský, Křešický, Talmberský, Jevanský  potok nebl o potok Mnichovka. Projekt se postupně stal inspirací podobných úklidových akcí po celé republice.

 

Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik, ČEPS, a.s., Lesy ČR, státní podnik a AV MEDIA.

 

Úklid řeky je nekomerční aktivitou, založenou na dobrovolnictví a na příspěvcích desítek sponzorů – od drobných dárců po větší firmy.

 

Pomoci může každý!

  • zapojit se jako dobrovolník a přiložit ruku k dílu
  • poskytnout materiální pomoc (viz seznam materiální pomoci)
  • zaslat finanční příspěvek na sbírkový účet číslo 1249/326666339/0800
  • inspiruj se a ZAJÍMEJ SE O MÍSTA, KDE ŽIJEŠ!
Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe