Poprvé se uklízelo od Velkého Dářka do obce Pohled

14.04.2014

Na území místní akční skupiny Havlíčkův kraj, o.p.s. se letos řeka Sázava dobrovolnicky čistila poprvé. Přesto se do akce zapojilo zhruba 250 lidí. Po březích řeky, od Polničky až na konec katastru obce Pohled, sbírali dobrovolníci ze břehů vše co očividně do toku nepatří. Zapojili se členové různých zájmových spolků, ale také obyvatelé jednotlivých obcí.

V Polničce vyrazilo občanské sdružení Krákorka, ve Žďáře nad Sázavou pracovníci městského úřadu, v Hamrech nad Sázavou pionýři z Údolí slunce, v Sázavě obyvatelé obce, v Přibyslavi sbírali skauti, přírodovědný kroužek Otakárek, maminky z klubu Harmonie, skupina dobrovolníků z organizace Českého červeného kříže a rybáři, ve Stříbrných Horách hasiči a v Pohledu se zapojilo 50 místních obyvatel. Našla se spousta věcí – boty, koberce, náhradní díly k automobilům, židle a další. V některých místech pojali čištění řeky jako příležitost se sejít a pobavit se.

Řeka Sázava je na horním toku spíše potokem, a tak nám na zdolání terénu stačily jenom holínky. Musíme však ocenit vytrvalost maminek, které se vydaly řece pomoci i se svými ratolestmi v kočárcích. Řeka se čistila také na dvou potocích, které jsou jejími přítoky. 

Jaroslava Hájková

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe